KUCHNIA JURKA NOGALA - kreple chlebowe z boczkiem

ZIEMNIAKI Z MIĘSEM W PAPILOTACH
  • Ziemniaki pół kilo
  • Cebula 2 szt.
  • Twaróg 150 g
  • Wołowina mielona 300 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Ostra papryka 1 szt.
  • Mięta świeża 1 doniczka
  • Sól, pieprz
  • Papier do pieczenia
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i wydrąż zostawiając pół centymetra przy skórce. Cebulę przesmaż na odrobinie oleju, wymieszaj z mięsem, twarogiem, posiekanym czosnkiem, papryką i miętą. Dopraw. Nafaszeruj ziemniaki . Wstaw do piekarnika na 15 minut w 190 stopniach. Pozostały farsz wymieszaj z miąższem z ziemniaków. Nałóż na kawałki papieru do pieczenia i zamknij w sakiewkach. Piecz w 190 stopniach 15 minut.

PLACEK DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI
  • Mąka pszenna pół kilo
  • Drożdże pół kostki
  • Cukier 2 łyżki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Mleko 250 g
  • Masło 50 g
  • Cynamon
  • kardamon
  • Jaja 2 szt.
  • Jabłka słodkie winne 8 szt.
  • Rodzynki garść
Mąkę wymieszaj z solą. Drożdże rozrób w odrobinie mleka z cukrem. Masło rozpuść z płaską łyżeczką cynamonu i kardamonu, zalej mlekiem i dodaj do mąki. Dodaj podrośnięte drożdże. Wbij jajo i dodaj żółtko (białko zostaw do posmarowania placka). Ciasto wyrabiaj około 8 minut i odstaw przykryte do wyrośnięcia na dwie godziny. Zalej wrzątkiem rodzynki a jabłka pokrój na ósemki. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj i pierwszy placek połóż na papierze do pieczenia w foremce. Poukładaj na nim jabłka i posyp rodzynkami. Przykryj drugim plackiem i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie posprzątaj i włącz piekarnik na 180 stopni, (góra/dół). Posmaruj placek białkiem i piecz 45 minut.

KREPLE CHLEBOWE Z BOCZKIEM
  • Mąka pszenna typ 650 pół kilo
  • Mąka żytnia typ 750 250 g
  • Mąka żytnia typ 1400 250 g
  • Sól 1 łyżka
  • Drożdże 1 kostka
  • Cukier pół łyżeczki
  • Woda 650 ml
  • Jaja 1 szt.
  • Wódka 2 łyżki
  • Boczek wędzony 500 g
  • Cebula 4 szt.
  • Pieprz
  • Smalec 2 kg
Mąki wymieszaj z solą, wbij jajo. Drożdże rozrób z lekko ciepłą wodą i odrobiną cukru, dodaj do mąk. Wlej 2 łyżki wódki (pączki nie będą wtedy piły smalcu podczas smażenia) Ciasto wyrabiaj około 6 minut i odstaw przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pokrój boczek na kawałki i przesmaż, dodaj pokrojona w piórka cebulę i smaż chwilę. Dopraw i ostudź. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzej smalec. Ciasto chwilę wyrabiaj i podziel na 20 kawałków. Każdy rozwałkuj. Na środek nałóż łyżkę boczku z cebulą i zlep brzegi. Odstaw kreple przykryte do podrośnięcia. Smaż na średnio rozgrzanym smalcu tak jak pączki. Wykładaj na papierowe ręczniki albo sitko.