KUCHNIA NA ŚWIĘTEGO MARCINA

Gęś pieczona
  • Gęś  1 szt.
  • Cząber  1 op.
  • Majeranek 1 op.
  • Sól, pieprz
  • Czosnek  5  ząbków
  • Słodkie i soczyste jabłka  4 szt.
  • Śliwki suszone garść
  • Orzechy włoskie 100 g
  • Kasza gryczana biała 100 g
  • Nić szpagatowa
  • Igła
  • Cydr jabłkowy 200 ml
  • Miód 2 łyżki
Gęś rozmroź i umyj a potem wysusz. Jeśli jest świeża to opłucz i wysusz.
Natrzyj gęś solą, pieprzem i ziołami.
Śliwki suszone namocz najlepiej przez noc. W wodzie od śliwek gotuj kaszę, jabłka pokrój na kawałki i przesmaż na odrobinie gęsiego smalcu wyskubanego z gęsiej skóry albo wnętrza gęsi. Orzechy posiekaj i dorzuć do jabłek. Wymieszaj jabłka z kaszą i śliwkami, dodaj posiekany czosnek. Nafaszeruj gęś i zaszyj. Włóż gęś do brytfanki. Piecz trzy godziny. Pierwszą godzinę w 180 stopniach przykrytą. Drugą godzinę odkryj i piecz podlewając cydrem wymieszanym z miodem. Trzecią  godzinę, co jakiś czas polewaj sosem powstałym podczas pieczenia. 

Placek drożdżowy z gęsiną
  • Mąka pszenna  500 g
  • Drożdże 2/3 saszetki
  • Sól  1 łyżeczka
  • Cukier  1 łyżeczka
  • Mleko  200 ml
  • Jaja  2 szt.
  • Masło  25 g
Farsz: 
  • Piersi gęsie 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula 2 szt.
  • Kiszona kapusta 
  • Sól, pieprz
Mąkę wymieszaj z drożdżami , cukrem i solą, dodaj mleko, jajko i żółtko. Wyrabiaj 6 minut i dodaj roztopione masło. Wyrabiaj dalej aż masło się wchłonie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na dwie godziny. Z jednej piersi zdejmij skórę i posiekaj. Przesmaż aż zrobią się miękkie skwarki, dodaj posiekaną w piórka cebulę i smaż aż się przyrumieni, potem dodaj kapustę i smaż kilka minut. Dopraw pieprzem. Piersi pokrój na kawałki razem ze skórą i zmiel z czosnkiem na grubych oczkach a potem przez kilka minut smaż na dużym ogniu. Wymieszaj wszystko , dopraw i wystudź.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-5 milimetrów. Na połowie placka rozłóż farsz a potem przykryj drugą połową ciasta. Posmaruj pozostałym białkiem. Złącz brzegi i piecz w 190 stopniach 25 minut.

Rogale na świętego Marcina
Ciasto:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Drożdże suszone 1 płaska łyżka
  • Cukier 50 g
  • Sól 1 płaska łyżeczka
  • Mleko 230 ml
  • Jaja 3 szt. (trzy żółtka)
  • Masło 200 g
Masa:
  • Mak biały 300 g
  • Biszkopty 100 g
  • Cukier 200 g
  • Masło 50 g
  • Rodzynki 50 g
  • Skórka z jednej pomarańczy 
  • Migdały 150 g
  • Biszkopty 100 g
  • Ekstrakt  migdałowy kilka kropel
Lukier:
  • Cukier puder 100 g
  • Woda troszkę
  • Migdały bez skórki 50 g
Ubij żółtka z cukrem. Zagnieć elastyczne ciasto bez masła. Odstaw w lodówce, przykryte do wyrośnięcia na noc Wyjmij z lodówki, rozwałkuj i zetrzyj na 2/3 powierzchni placka masło (50g) wyjęte z lodówki. Teraz 1/3 placka bez masła złóż tak żeby zakryła połowę powierzchni z  masłem a pozostałą z masłem powierzchnią przykryj złożone kawałki. Rozwałkuj ciasto aż masło zacznie się wchłaniać. Włóż ciasto do lodówki i powtórz czynność z rozwałkowywaniem z masłem (po 50 g) jeszcze trzy razy. Po każdym rozwałkowaniu schłodź ciasto.
Ugotuj mak (pół godziny) i zmiel w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy. Rozpuść cukier i masło, dodaj do nich rodzynki i skórkę z pomarańczy a potem zmielone migdały i mak, wszystko wymieszaj, dodaj starte biszkopty i mieszaj masę powoli wlewając białka z jaj aż masa będzie porządnie wymieszana na tyle, by się dała rozsmarowywać. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj na długi prostokąt. Przetnij go nożem po środku wzdłuż dłuższego boku, potem przetnij każda połówkę by powstały dwa trójkąty. Na cieście zaczynając od węższego brzegu nałóż farsz, nie za grubo ale na całej powierzchni. Zwiń rogale i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryte. Niech podrosną. Posmaruj białkiem i piecz w 180 stopniach 25-30  minut. Po wystygnięciu polukruj i posyp posiekanymi migdałami.