KOKTAJLE I SHAKE NA BAZIE HERBATY

Herbata to nie tylko torebka zalana wrzątkiem. To także świetna baza do wszelkiego rodzaju shake'ów i koktajli!

Shake ciasteczkowy na ciepło. Jest to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować połamane ciastka, które zawsze znajdą się gdzieś na dnie opakowania. Jest to zarazem świetna propozycja na jesienne zimne i melancholijne dni. Dodatek czerwonej herbaty, słynącej z właściwości odchudzających sprawi, że nieco uspokoimy swoje sumienie.
  • 3-4 ciastka korzenne
  • Kubek czerwonej herbaty
  • Syrop waniliowy do smaku
  • 100 ml mleka (może być roślinne)
Ciastka pokruszyć i wrzucić do blendera kielichowego. Wlać zaparzoną herbatę czerwoną, dodać syrop waniliowy i mleko. Całość zmiksować na jednolity napój.

Smoothie mango z herbatą matcha. Matcha to zmielona na proszek, japońska, zielona herbata. Oryginalnie powstała by służyć do ceremonii herbacianej, jest jednak doskonałym dodatkiem do koktajli i słodyczy. Mango nada całemu napojowi nieco tropikalnego charakteru.
  • 2 gramy herbaty matcha
  • 100 ml wody w temperaturze 80 st.C
  • 200 g pulpy mango z puszki lub zblendowanego mango
  • 100 ml mleka kokosowego
Pulpę mango wymieszać z mlekiem kokosowym i wlać do szklanki. Osobno przygotować matchę rozprowadzając proszek w wodzie za pomocą bambusowej mątewki do matchy lub za pomocą elektrycznego spieniacza do mleka. Herbatę wlać do szklanki. Powstałe warstwy wymieszać łyżka przed piciem.

Jogurtowy shake z zieloną herbatą i bananami. Jest to dobre rozwiązanie dla osób aktywnych, doskonale sprawdzi się też jako napój śniadaniowy. Jest zdrowy i odżywczy.
  • szklanka mocnego naparu zielonej herbaty 200 ml naturalnego jogurtu (niezbyt tłustego)
  • Dojrzały banan
  • Łyżka miodu
Herbatę zaparzamy mocno i pozwalamy jej przestygnąć. Blendujemy razem wszystkie składniki.

Koktajl z matchą, limonką i ogórkiem. Matcha doskonale nadaje się do zaparzenia również za pomocą zimnej wody. Z racji tego, że napar ma postać zawiesiny i nie ma fusów, które po parzeniu wyrzuca się do śmietnika, można powiedzieć, że zjadamy liście herbaciane. Można zatem zachować wszelkie składniki odżywcze tej herbaty rozprowadzając ją w zimnej wodzie. Użycie shakera barowego sprawia, że jest to szybki w przygotowaniu, niewymagający napój.
  • 2 gramy herbaty matcha 250 ml zimnej wody
  • Sok z połowy limonki 
  • plasterek zielonego ogórka
Do shakera wrzucamy kostki lodu, wlewamy wodę, wciskamy sok z limonki, oraz wsypujemy herbatę. Całość dokładnie shakujemy i wlewamy do szklanki, dorzucamy plasterek ogórka.

Koktajl pomidorowy z czarną herbatą. Jest to pomysł tylko z pozoru dla odważnych. Tak naprawdę zastosowane składniki zgodne są z zasadami foodpairingu czyli sztuki kulinarnej polegającej na łączeniu ze sobą składników pokrewnych ze sobą pod kątem chemicznym ich substancji aromatycznych. Łączy się zatem często produkty pozornie niepasujące do siebie jak kawior z białą czekoladą lub czosnek z kawą.
  • Łyżka czarnej herbaty
  • Szklanka wrzątku
  • Kilka listków melisy
  • Cukier trzcinowy
  • Szklanka soku pomidorowego (lub zmiksowany świeży pomidor)
Czarną herbatę mocno zaparzamy. Liście melisy ucieramy z cukrem. Wlewamy czarną herbatę, mieszamy, dodajemy sok pomidorowy, mieszamy.