POMYSŁY NA DANIA BEZ MIĘSA

 Dziś Środa Popielcowa, czyli dzień, od którego rozpoczyna się Wielki Post. Z tej okazji w naszej Kuchni Marek Zaremba (autor m.in. bestsellera "Jaglany detoks") proponuje postne, pyszne i sycące dania

Kasza jaglana z pesto, pieczoną papryką i orzechem włoskim 
  • 1 papryka
  • owoc granatu
  • orzechy włoskie lub migdały
  • tymianek świeży lub suszony
Dressing:
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Pesto:
  • 1 szklanka rukoli lub natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Paprykę upiecz w temp. 180 stopni, tak aby pojawiła się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj. Po ok. 10 minutach obierz paprykę i miąższ potnij w cienkie paseczki. Dodaj do miseczki i wymieszaj z oliwą, octem jabłkowym, miodem, drobno posiekanym orzechem włoskim (możesz wcześniej uprażyć) wraz z tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw. Zrób pesto. Upraż delikatnie nasiona słonecznika na suchej patelni. Do słoika lub malaksera dodaj uprażony słonecznik i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj i dodaj w razie potrzeby odrobinę wody mineralnej, aby uzyskać właściwą konsystencję. Do miseczki lub słoika dodaj najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, wymieszaj z 1 łyżką pesto. Dodaj więcej pesto w razie potrzeby. Następnie dodaj paprykę, owoc granatu (opcjonalnie) oraz listki bazylii.

Orkisz z pieczonym batatem, jarmużem i granatem
  • 2 szklanki ugotowanego orkiszu
  • 1 batat lub kawałek dyni
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • 1 szklanki jarmużu
  • sok z 1/2 cytryny
  • owoc granatu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska, lub himalajska do smaku
Orkisz gotujemy pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania wynosi ok. 20 minut. Batata lub dynię obierz ze skórki i pokrój w centymetrową kostkę, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem, wymieszaj w miseczce z utartym imbirem i oliwą, dopraw solą. Piecz w temperaturze 195 stopni przez ok. 10-15 minut. Jarmuż podziel na mniejsze kawałki, odkrawając stwardniałe części. Wymieszaj dokładnie dłońmi z oliwą, sokiem z cytryny i utartym czosnkiem. Odstaw na kilka minut. Wymieszaj ugotowany orkisz z upieczonym batatem, dodaj jarmuż i owoc granatu.

Jaglany pudding z nutą kardamonu i czekoladowo orzechową kruszonką
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 4-6 daktyli bez pestek
  • szczypta kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1/3 gorzkiej czekolady
  • tymianek (opcjonalnie)
  • kilka orzechów laskowych
  • owoc granatu
Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z daktylami, przyprawami i mlekiem roślinnym. W razie potrzeby aby uzyskać gładszą konsystencję dodajemy więcej mleka. Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy drobno z czekoladą oraz tymiankiem, tak aby powstała kruszonka. Pudding serwujemy z kruszonką i owocem granatu.