<b>Śniadanie</b><br /><br /><i> - Jajko na miękko</i><br /><br />SKŁADNIKI<br /><br />1 jajko<br /><br />WYKONANIE<br />W garnku zagotowujemy wodę. Jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby <br />miało temperaturę pokojową, kładziemy na łyżkę i delikatnie wkładamy do <br />wrzącej wody. Gotujemy ok 4,5 minuty. Jajko wyjmujemy łyżką i <br />wstawiamy na chwilkę pod zimną wodę. Podajemy w kieliszku do jajek.<br /><br /><i> - Owsianka orzechowa</i><br /><br />SKŁADNIKI<br /><br />• płatki owsiane, 3 łyżki<br />• jogurt naturalny, 4 łyżki<br />• pistacje prażone bez soli, 1 łyżka<br />• orzechy włoskie, 1 łyżka<br />• suszone jagody goji, 1 łyżka<br />• posiekana mięta, 0,5 łyżeczki<br /><br />WYKONANIE<br />Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby spęczniały. Orzechy <br />i pistacje siekamy i mieszamy z jogurtem, miętą i jagodami goji. Płatki <br />odsączamy z nadmiaru wody i mieszamy z wcześniej przygotowanym jogurtem.<br /><br /><b>Obiad</b><br /><i><br />Sałatka z grillowanym lub pieczonym kurczakiem, grejpfrutem, pomarańczą <br />i papryką</i><br /><br />SKŁADNIKI (DLA 2 OSÓB)<br /><br />• pojedyncza pierś z kurczaka, 1 szt.<br />• sałata lodowa, 0,5 szt.<br />• pomidorki koktajlowe, kilka szt.<br />• grejpfrut, 0,5 szt.<br />• pomarańcza 40g<br />• papryka 40g<br />• świeża bazylia, kilka listków<br />• oliwa z oliwek, 2 łyżki<br />• sok z cytryny, 1 łyżeczka<br />• pieprz czarny, słodka papryka,<br />pieprz ziołowy do smaku<br /><br />WYKONANIE<br />Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem <br />i słodką papryką. Grillujemy na rozgrzanej patelni przez kilka minut z <br />każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na duże kawałki. <br />Grejpfruta obieramy, oczyszczamy z białych i gorzkich błon. Następnie <br />dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, <br />przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe <br />i posiekane liście bazylii. Układamy na talerzach. Na koniec kładziemy <br />na sałacie grejpfruta, pokrojoną pomarańcze, paprykę i kurczaka. Oliwę <br />mieszamy z cytryną i pieprzem – gotowym sosem polewamy sałatkę.<br /><br /><b><br />Kolacja</b><br /><br /><i>Grillowane krewetki na sałatce</i><br /><br />SKŁADNIKI<br />• krewetki 16/20, 8 szt.<br />• świeża mięta, 0,5 garści<br />• świeża kolendra, 0,5 garści<br />• oliwa z oliwek, 50 ml<br />• sok z limonki, 50 ml<br />• czosnek, 1 ząbek<br />• sałata lodowa, 2 duże liście<br />• ogórek, 20 g<br />• czerwona cebula, 15 g<br />• papryka żółta, 30 g<br />• chilli do smaku<br /><br />WYKONANIE<br />Miętę i kolendrę bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski i łączymy <br />z oliwą, sokiem z limonki, chilli i czosnkiem przeciśniętym przez <br />praskę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Do osobnego naczynia <br />odkładamy2 łyżki marynaty. Krewetki obieramy, pozostawiając tylko <br />końcówkę ogona, usuwamy także przewód pokarmowy. Gotowe krewetki <br />wrzucamy do wcześniej przygotowanej marynaty i odstawiamy na 2–3 godziny <br />do lodówki. Na gorący grill lub patelnię grillową kładziemy papier do <br />pieczenia, na który wykładamy krewetki. Grillujemy je z obydwu stron <br />około 5–6 minut. Sałatę szatkujemy w bardzo cienkie paski i mieszamy z <br />ogórkiem, papryką i cebulą pokrojonymi w niewielką kostkę. Sałatkę <br />układamy na talerzu, polewamy ją odłożoną marynatą, a na niej kładziemy <br />krewetki.<br /><br />