1. Wytrawny sernik z koziego sera, gruszki i orzechow włoskich <br /><br />100 g krakersów<br />70 g stopionego masła<br />50 g orzechow włoskich, drobno krojonych<br />200 g sera koziego (twaróg)<br />Garść świeżych ziół (szczypiorek, bazylia, mięta - dowolnie)<br />Dojrzała gruszka<br />Masło<br />Sól, pieprz do smaku<br /><br />Krakersy zmiksować z topionym masłem, wymieszać dokładnie z orzechami, masą wypełnić dna 4 pierścieni do przystawek (lub foremek silikonowych) wczesniej wyłożonych folią, aby serniki nie przywarły do ścianek;<br />Ser wymieszać dokładnie z drobno krojonymi ziołami i nałożyć równe porcje do pierścieni; odstawić do lodowki na kwadrans; w tym czasie obrać gruszkę, pokroić w dużą kostkę i zrumienic na gorącym maśle; doprawić solą i czarnym pieprzem; serniki wyjąc delikatnie z pierścieni, zdjąć folię i podawać udekorowane gruszkami.<br /><br />2. Sałatka z gruszki, migdałów i świeżego szpinaku<br /><br />Szpinak - świeże liście ok 400 g<br />Chrupiąca gruszka<br />Ser gorgonzola - 150 g<br />Migdały w płatkach<br />Maliny - 200 g<br />Ocet balsamiczny<br />Oliwa<br />Sól, pieprz do smaku<br /><br />Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć na talerzach; gruszkę obrać i pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na szpinaku, posypać pokrojoną gorgonzolą;<br />Maliny zblendować, przetrzeć przez sito (pozbywając się pestek), uzyskany sos wymieszać z 2 łyżkami balsamico, 2 łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem do smaku, polać sałatkę sosem; migdały uprażyć na patelni - posypać nimi sałatkę tuż przed podaniem.<br /><br /><br />