<b>Panna cotta z jagodami<br /><br />Składniki:<br /></b>1 puszka mleczka kokosowego<br />2 łyżki syropu klonowego<br />½ łyżeczki agaru<br />1 laska wanilii<br />Szczypta soli<br /><br />W małym rondelku wymieszać wszystkie składniki poza agarem. Podgrzewać na małym ogniu. Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować zdjąć na moment rondelek z ognia, dodać agar i intensywnie wymieszać trzepaczką. Znowu kładziemy rondelek na gaz, cały czas mieszając masę trzepaczką. Kiedy płyn ponownie zacznie się gotować zdjąć z ognia i rozlać do przygotowanych naczynek. Zostawić na pół godziny do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Podawać z jagodami i jeżynami.<br /><b><br />Kokosowy pudding chia z malinami<br /><br />Składniki:<br /></b>Puszka mleczka kokosowego<br />100 ml dowolnego mleka<br />1/3 szklanki nasion chia<br />2 łyżki syropu z agawy<br />1 laska wanilii<br /><br />Do miski wlać dwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko intensywnie wymieszać trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Gotowy pudding obsypać świeżymi owocami i migdałami.<br /><br /><br />