Sałatka z grillowanych warzyw<br /><br /><b>Składniki:</b><br /><br />3 duże papryki (czerwona, zielona, żółta)<br />1 bakłażan<br />1 cukinia<br />2 czerwone cebule<br />świeże zioła - bazylia, oregano<br />czarne oliwki, kapary - według uznania<br />100 g gęstego jogurtu naturalnego<br />125 g sera koziego (gęsty twaróg)<br />oliwa do grillowania<br />ocet balsamiczny do smaku<br /><br />Bakłażana umyć, pokroić w plastry ok. 1 cm grubości, posolić i odstawić na 15 minut; po tym czasie opłukać dokładnie z soli, osuszyć ręcznikiem papierowym; cukinię pokroić w długie plastry, cebule w ćwiartki (oddzielić warstwy od siebie); tak przygotowane warzywa przełożyć do miski, doprawić solą i czarnym pieprzem, polać 3-4 łyżkami oliwy, wymieszać dokładnie i upiec na grillu lub w piekarniku aż będą miękkie;<br />papryki umyć, osuszyć i w całości podpiec z każdej strony - aż do wyraźnego zbrązowienia skórek; gorące papryki przełożyć ostrożnie do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą, ostawić do schłodzenia; zdjąć folię z naczynia , obrać i wydrążyć papryki, pokroić w paski.<br />Upieczone i ostudzone warzywa wymieszać, dodać ulubione zioła, garść czarnych oliwek i/lub kaparów oraz ocet balsamiczny do smaku;<br />ser kozi zmiksować z jogurtem , podawać z sałatką i grilowanym pieczywem.<br /><br /><br />