<div><br /></div><div>RÓŻOWE KOPYTKA</div><div><br /></div><div>- 1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków</div><div>- 2 jajka</div><div>- 2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy</div><div>- 2 upieczone lub ugotowane buraki</div><div>- 1 sparzona cytryna</div><div>- sól, pieprz, </div><div>- 2 łyżki masła klarowanego</div><div>- pęczek świeżej szałwii</div><div><br /></div><div>Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z burakami i mąką. Dodać jajka, przyprawy o skórkę otartą z cytryny. Masę dokładnie wymieszać. Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je w kształt kopytek. </div><div>Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty.</div><div>Na patelni roztopić masło, smażyć listki szałwii, gdy staną się szkliste i chrupkie posypać nimi kopytka i polać resztą masła z patelni. </div>