Pieczeń z Rostbefu wołowego z boczkiemSkładniki: 1,5 -2 kg rostbefu wołowego4-5 op. boczku surowego wędzonego 12 szt. dużych ziemniaków 750 ml śmietanki 36% 100 g sera Cheddar 50 g masła Kilka gałązek tymianku Kilka ząbków czosnku Cebula szalotka 5 szt. Liść laurowy 2 szt. Kilka ziaren ziela angielskiego Sos pieczeniowy Sól, pieprz Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania wspaniałej zapiekanki ziemniaczanej z dodatkiem boczku podana będzie w naczyniu żaroodpornym. Obrane umyte ziemniaki kroimy w cienkie plasterki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilkanaście minut. Cebulę szalotkę pokrojoną w piórka podsmażam z niewielką ilością boczku pokrojonego w cienkie paski następnie dodaje liść laurowy, gałązkę tymianku, ziele angielskie. Całość zalewam śmietaną 36% i gotujemy około 15 minut. Następnie odcedzam ziemniaki i dodajemy do śmietany. Po 5 minutach gotowania całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym serem cheddar. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 1 godziny. W między czasie przygotowujemy rostbef - usuwamy wszelkie błony i powięzi. Następnie nacieramy mięso drobno siekanym tymiankiem i czosnkiem, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Boczek układamy plaster obok plastra na foli aluminiowej. Na boczek układamy wcześniej natarty ziołami rostbef i staranie zawijamy go w folię z plastrami boczku. Mięso zawinięte w folię obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego. Obsmażanie mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około. 45-50 minut. Mięso w środku powinno osiągnąć temperaturę 57 -59C warto sprawdzić termometrem. Po upieczeniu delikatnie rozwijamy pieczeń z foli i układamy na półmisku lub eleganckiej desce do krojenia. Podajemy z zapiekanką ziemniaczaną i sosem pieczeniowym.