Monkey BreadSkładniki: 600 g mąki 4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 330 ml mleka lekko podgrzać drożdże 14 g (opcjonalnie 7 g drożdży instant) 70 g cukier kryształ 10 g soli 2 jajka 100 gr masła Wykończenie: 100 g masło rozpuszczone do obtoczenia ciasta 160 g cukru dwie łyżki cynamonu 100 g orzechów drobno posiekanych Przygotowanie:Mąkę przesiać, dodać sól, kardamon, imbir. Drożdże rozmieszać z mlekiem, dodać 4 łyżki maki, rozmieszać i odstawić rozczyn na 30 min. Orzechy posiekane wymieszać z cynamonem i cukrem. Do rozczynu dodać roztrzepane jajka, masę wlewać do maki wyrabiać przez ok 20 min. Dodać miękkie masło. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok 60 min. Ciasto podzielić na cząstki po ok 20g, uformować kulki z ciasta. Kulki wrzucać do rozpuszczonego lecz nie ciepłego masła, następnie obtoczyć w mieszance cukru, cynamonu i orzechów. Okładać ścisłe kulki w formie, zostawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztą masła polać ciasto w formie. Piec w temp.175C około 40 min.