Zupa z soczewicy Składniki:1 szklanka czerwonej soczewicy 200 ml mleka kokosowego 1 mały seler (albo 1/2 dużego) por 2 pomidory główka czosnku olej curry słodka paprykabazylia suszona i kilka listków świeżej przyprawa do potraw bez glutaminianu sodu Na grzanki: ser pleśniowy masło bagietka Przygotowanie:Główkę czosnku dzielimy na ząbki, ale nie obieramy. 8 ząbków w łupinkach podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż zmiękną w środku. Wyjmujemy na talerzykdo ostygnięcia. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojonego w kosteczkę selera i pora (białą i zielonkawą część). Dodajemy soli do smaku i ½ łyżeczki słodkiej papryki. Zagotowujemy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy przepłukaną soczewicę i podsmażone warzywa. Dodajemy curry, sól do smaku, ewentualnie przyprawę do zup. Gotujemy przez 25 minut. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki sparzone i dusimy je na oleju, który wcześniej przeszedł smakiem czosnku i warzyw. Wyłuskujemy z łupin podsmażony czosnek, rozgniatamy go widelcem i dodajemy do pomidorów, doprawiamy bazylią. Dusimy, aż pomidory się 'rozpadną' – wówczas przekładamy zawartość patelni do garnka z soczewicą i dalej gotujemy. Na 5 minut przed końcem gotowania wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Podajemy z grzankami: kromki bagietki smarujemy masłem i posypujemy drobniutko posiekaną świeżą bazylią, na to kładziemy plasterki sera typu blue, zapiekamy w piekarniku.