Placki ziemniaczane Składniki:1 kg ziemniaków 2 jajka 2-4 łyżki mąki 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie:Ziemniaki obierz i zatrzyj na tarce ziemniaczanej lub zmiel w malakserze. Odstaw do odcieknięcia na sicie. Cebulę zetrzyj na tarce, jak ziemniaki. Ziemniaki odciśnij z soku i dokładnie wymieszaj z utartą cebulą, jajkiem i mąką, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i usmaż próbnego placka. uzupełnij przyprawy, dodaj mąki, jeśli ciasto jest zbyt luźne. Smaż cienkie placki, wtedy będą chrupiące, na rumiano z obu stron, osuszaj na papierze. Dodatki opcjonalne: łosoś wędzony, śledź w oliwie, pstrąg wędzony, serek kremowy, kwaśna śmietana, szczypiorek, koperek, skórka z cytryny, kolorowy pieprz, czerwona cebula, tarty oscypek, czarnuszka, wysmażony wędzony boczek mielony, chrzan i suszona wędlina z dziczyzny, półgęsek.