Chałka z sosem truskawkowym i brzoskwiniowym Składniki dla 2 osób: 1 chałka 125 ml mleka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 g cukru pudru 2-3 łyżki masła Sos: 250 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 4-5 brzoskwiń z puszki Przygotowanie: W płaskim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i cukrem wanilinowym. Kromki chałki moczymy w mieszance jajecznej i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem. Obsmażamy nasączone kromki z dwóch stron, aż będą złociste, a następnie obtaczamy je w cukrze pudrze. Truskawki podgrzewamy w garnuszku z cukrem, a następnie miksujemy na gładką masę. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i również miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowane sosy podajemy wraz z usmażoną chałką.