Bakaliowe roladki z kurczaka nadziewane kiełkami Składniki: pierś z kurczaka 150 g ser biały 40 g kefir lub jogurt naturalny 1 łyżka miód gryczany 0,5 łyżeczki bakalie 20 g szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej mielonej posiekana świeża mięta 2 listki zioła suszone (tymianek, rozmaryn) 2 g kiełki brokułu (rzodkiewki) 10 g oliwa z oliwek 2 łyżki posiekany czosnek 1 ząbek zioła (tymianek, kolendra) 5 g brokuły 120 g Przygotowanie:Z białego sera, kefiru, odrobiny miodu i sparzonych wcześniej bakalii robimy a'la twarożek, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Przyprawiamy pieprzem, papryką i miętą. Rozklepujemy filet i delikatnie obsypujemy go ziołami (suszonymi). Kładziemy kiełki i wcześniej przygotowany twaróg, następnie zawijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami. Gotujemy na parze lub w piekarniku w temp. 120'C przez około 25 minut. W małym rondelku mieszamy oliwę, posiekane świeże zioła i czosnek. Na talerzu wykładamy brokuły oraz roladkę i polewamy oliwą z rondelka.