Krupnik z chili Składniki:bulion warzywny 2 l cebula 1 szt. czosnek 3 ząbki 1 papryczka chili kasza jęczmienna 1,5 szklanki marchewka 2 szt. pietruszka 1 szt. seler 1 szt. ziele angielskie 5 ziaren liść laurowy 5 szt. koperek sól, pieprz czarny Przygotowanie:Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojony czosnek drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zalej wywarem i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy się zagotuje dodaj kaszę. Po 5 minutach gotowania dodaj starte na grubych oczkach warzywa i gotuj około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z posiekanym drobno koperkiem. Możesz zupę podawać z sosem koperkowym: posiekany koperek utrzyj z oliwą i czosnkiem. dodaj szczyptę soli. Do smaku możesz dodać odrobinę curry oraz świeżo zmielony pieprz.