Gryczane krokiety z marchewką i pietruszką Ciasto na krokiety: Ok. 500 g mąki gryczanej 100 g mąki kukurydzianej 4 jaja Ok. 600 ml mleka ½ szklanki wody gazowanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Duża szczypta soli Olej rzepakowy do smażenia Farsz: 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki zmielonego kuminu ½ łyżeczki zmielonej kolnedry Sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy Ok. ½ szklanki wody Panierka: Bułka tarta 2 jaja ½ szklanki mleka Olej do smażenia Przygotowanie: W wysokim naczyniu łączymy jaja, 2 łyżki oleju i mleko na ciasto. Dodajemy sól, obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy dalej najlepiej mikserem i stopniowo rozrzedzamy całość wodą gazowaną aż uzyskamy odpowiedniej gęstości ciasto, trochę lżejsze niż gęsta śmietana. Ciasto odstawiamy na 30 minut i przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, marchew i pietruszkę w cieniutki paseczki julienne. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, krótko ją przesmażamy i dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy je aż lekko zmiękną, dodajemy koncentrat, przyprawy i wodę. Gotujemy całość ciągle mieszając aż warzywa będą dogotowane ale nadal jędrne i kruche. Odstawiamy do wystudzenia. Z ciasta smażymy naleśniki. Przed wlaniem pierwszej porcji ciasta należy dobrze rozgrzać patelnię i wlać na niej ok. 1 łyżki oleju. Następne można podlewać olejem, ale nie ma takiej potrzeby. Usmażone naleśniki faszerujemy warzywami i zwijamy w zgrabne koperty. Każdą z nich obtaczamy w rozbełtanym jaju z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy gorące.