<b><u>Aromatyczne świąteczne pierniki </u></b><div><b>Składniki: </b></div><div>1,5 szklanki miodu </div><div>3/4 kostki masła (ok. 150 g) </div><div>2/3 szklanki cukru </div><div>ok. 500–550 g mąki Szymanowskiej </div><div>1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) lub 1 łyżeczka kardamonu </div><div>1 łyżeczka goździków </div><div>1 łyżeczka gałki muszkatołowej </div><div>1 łyżeczka ziela angielskiego </div><div>1 łyżka cynamonu </div><div>1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div>Wszystkie przyprawy rozbić w moździerzu na drobny pył. Do rondelka wrzucić masło, dodać miód, cukier, i podgrzewać, aż składniki się połączą. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, lekko przestudzoną masę z rondelka oraz jajko. Dokładnie wymieszać, i wyrobić ciasto podsypując stopniowo mąką. Wałkować po fragmencie ciasta na grubość ok 0,5 cm i wycinać wzory. Układać na blasze, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec po 15 minut każdą partię. </div>