<b><u>Serca wołowe z warzywami </u></b><div><b> Składniki dla 4 osób: </b></div><div> Serce wołowe 1 kg </div><div> Olej lub gęsi tłuszcz do smażenia </div><div> Sól </div><div> Grzyby leśne (mogą być mrożone) 30 - 50 dkg </div><div> Śmietana 18 % łyżka lub dwie na osobę </div><div> Surowe warzywa umyte i pokrojone wzdłuż na wstążki: 1 marchewka, 1 cukinia , 1/2 kg szpinaku </div><div> Czosnek 2 ząbki </div><div> Świeży koperek </div><div> Pieprz młotkowany </div><div><b> Wykonanie: </b></div><div> Serca kroimy cienko w plastry, podsmażamy na tłuszczu na patelni, solimy, łączymy z duszonymi w śmietanie sezonowymi leśnymi grzybami, posypujemy świeżym koperkiem. Uzupełnieniem dania są jesienne warzywa: świeży szpinak smażony na patelni, grillowana marchew, pasternak, cukinia, dynia ,skorzonera. Warzywa pokroić w cienkie paski, wymieszać z czosnkiem, solą, olejem rzepakowym i krótko grillować. </div>