<b><u> Podudzia z kurczaka zagrodowego z gruszką, miodem i bakaliami </u></b><div><b>Składniki:</b></div><div>4 ząbki czosnku </div><div>1 cytryna </div><div>3 łyżki miodu </div><div>2 łyżeczki startego imbiru </div><div>4 szczypty rozmarynu suszonego </div><div>500 g ziemniaków </div><div>1 gruszka </div><div>1 jabłko </div><div>garść bakalii </div><div>kilka suszonych moreli </div><div>garść suszonej żurawiny </div><div>8 ud kurczaka </div><div>sól, pieprz </div><div>oliwa z oliwek </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div> Podudzia z kurczaka zagrodowego doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Przygotowujemy marynatę: mieszamy starty imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, startą skórkę i sok z jednej cytryny, 2 szczypty suszonego rozmarynu i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy. Kurczaka zalewamy marynatą. Miskę zakrywamy folią spożywczą, wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie podudzia wkładamy do woreczka do pieczenia wraz z suszoną morelą, żurawiną i bakaliami, zamykamy, a następnie pieczemy w 160 stopniach C ok. 1 h. Ziemniaki surowe lub podgotowane układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i 25 g strużynami masła, dodajemy 2 posiekane duże ząbki czosnku lub kilka mniejszych w całości, dosypujemy 2 szczypty suszonego rozmarynu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Jabłko gruszkę obieramy i kroimy w ćwiartki, i wkładamy do piekarnika na ostatnie 15 minut pieczenia się ziemniaków.</div>