Cottage pie Składniki:1 kg mielonej wołowiny 2-3 marchewki 2 ząbki czosnku 850 ml bulionu wołowego 1 duży kieliszek czerwonego wina 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu worcester kilka gałązek tymianku 2 liście laurowe 1 kg ziemniaków 85 g masła 3 łyżki mleka 150 g startego sera cheddar 3 łyżli oliwy z oliwek sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie:Zacząć smażyć mieloną wołowinę na oliwie z oliwek na dużym ogniu, tak aby zbrązowiała i nie puściła soku. Wrzucić marchewki pokrojone w kostkę, wlać sos worcester i dusić, mieszając ok. 10 min. Następnie dodać mąkę, drobno pokrojony czosnek, przecier pomidorowy i przyprawy. Polać winem i odczekać, aż trochę odparuje, dodać bulion i dusić bez przykrycia przez 20-30 minut. Wyrzucić liście laurowe i gałązki tymianku. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i zrobić puree, dodając masło i mleko doprawić, zmieszać 2/3 startego sera. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozprowadzić równomiernie widelcem ziemniaczane puree. Potrawę posypać resztą sera. Piec w temperaturze 200C ok. 30 minut albo do zezłocenia się sera. To danie również można zamrozić po schłodzeniu.