<b><u>Ryż basmati z develem z kurczaka </u></b><div><b> Składniki: </b></div><div> masło </div><div> filet z kurczaka </div><div> papryka </div><div> cebula </div><div> czosnek </div><div> por </div><div> pieczarki </div><div> rosół 100 ml </div><div>ketchup 50 ml </div><div>przyprawa pięć smaków </div><div>curry, papryka słodka, chilli sos sojowy jasny </div><div>sól, pieprz </div><div><b> Ryż basmati: </b></div><div>ryż 100 g </div><div>masło klarowane 20 g </div><div>rosół 200 ml </div><div>sól, pieprz </div><div>zimne masło 20 g </div><div><b>Sposób przygotowania: </b></div><div>Kurczaka kroimy na małe kawałki, wzdłuż włókien. Warzywa i pieczarki kroimy w paski. Następnie na maśle podsmażamy kolejno cebulę, czosnek, pora, pieczarki. Całość doprawiamy i dodajemy kurczaka, kiedy puści soki, odparowujemy je i dodajemy paprykę. Całość mieszamy i dodajemy ketchup, podlewamy rosołem i ponownie doprawiamy. Dusimy wszystko na bardzo małym ogniu około 30 minut i odstawiamy. Najlepiej sos zrobić dzień wcześniej, ponieważ dopiero wówczas nabiera pełnię smaku. </div><div><b>Ryż: </b></div><div> Ryż prze chwilę dusimy na maśle klarowanym. Mieszamy całość i podlewamy rosołem. Na pierwszy raz podlewamy taką ilością, aby przykryło cały ryż, później dolewamy do momentu pożądanej konsystencji ryżu. Kiedy odparuje cały płyn, a ryż jest chrupiący i delikatny, dodajemy zimne masło i doprawiamy. Wszystko mieszamy i serwujemy.</div>