<b>Gęś pieczona w soli </b><div><b>Składniki: </b></div><div>1 pierś z gęsi</div><div> 0,5 kg soli morskiej grubej </div><div>1 jajo </div><div>Rozmaryn </div><div>Tymianek </div><div><b>Sos: </b></div><div>Pigwa 0,05 kg </div><div>czerwona cebula 1 szt</div><div>dżem z jeżyn 2 łyżki </div><div>białe wino 150 ml </div><div>cukier brązowy 1 łyżka </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div> Pierś z gęsi natrzeć, majerankiem, czosnkiem, świeżymi ziołami. Białko jaja połączyć razem z solą. Natrzeć pierś tak, aby nie było nic widać. Piec około 190 stopni C przez około 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku. </div><div>Pigwę oraz cebulę pociąć na Julienne. Smażyć z cukrem brązowym. Dodać białe wino. Na sam koniec dodać dżem z jeżyn. </div>