<b><u>Wołowina ze śliwkami i pieczarkami </u></b><div><b>Składniki dla 4 osób: </b></div><div>ok. 500 g łopatki wołowej </div><div>2 cebule </div><div>2 ząbki czosnku </div><div>2 szklanki dobrego wina czerwonego o mocnym aromacie </div><div>ok. 300 ml bulionu wołowego </div><div>8 pieczarek </div><div>12 śliwek kalifornijskich </div><div>1 marchew </div><div>Mąka do obtoczenia mięsa </div><div>Olej </div><div>2 listki laurowe </div><div>3 ziarna ziela angielskiego </div><div>2 ziarenka jałowca </div><div>1 łyżeczka rozmarynu suszonego </div><div>2 gałązki rozmarynu świeżego </div><div>1 łyżka koncentratu pomidorowego </div><div>Sól, pieprz </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div>Wołowinę kroimy w kawałki 1,5 cm x 1,5 cm, obtaczamy w mące i przesmażamy partiami krótko na bardzo mocno rozgrzanym oleju, najlepiej w dużym garnku. Kawałki wołowiny podlewamy winem i bulionem, dodajemy śliwki, suszony rozmaryn, czosnek pokrojony w plastry, listki laurowe, ziele i jałowiec. Marchew kroimy w plastry i dorzucamy do garnka. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 h. W tym czasie na osobnej patelni przesmażamy pieczarki i osobno cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy koncentratem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 1 godzinę. Serwujemy najlepiej z kaszą pęczak, gryczaną lub jęczmienną. </div>