Gruszka z pomidorem i imbirem Składniki na 4 słoiki 250 ml:2/3 szklanki octu z białego wina 1/3 szklanki białego rumu 1 szklanka cukru trzcinowego 1 duża cebula, drobno posiekana 1 łyżka świeżo startego imbiru 1/5 łyżeczki ziaren gorczycy 1 łyżeczka płatków chilli ½ łyżeczki goździków mielonych ½ łyżeczki soli Skórka i sok z 1 limonki 3 średnie gruszki, niezbyt dojrzałe 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki, bez nasion, pocięte w kostkę ok. 0,5 cm Przygotowanie: Na patelni podgrzać ocet, rum, cukier, cebulę, imbir, ziarna gorczycy, chilli, goździki, sól i limonkę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień I dusić przez ok. 15 minut aż zawartość zgęstnieje. Odstawić patelnię z ognia. Obrać gruszki I pociąć na ok. 0,5 cm kawałki. Szybko dodać gruszkę przygotowanego sosu, tak, aby nie zmieniła koloru. Ponownie wstawić patelnię I dusić na średnim ogniu. Dodać pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu przez ok. 50 minut od czasu do czasu mieszając tak, aby gruszki zmiękły ale się nie rozpadły. Ostudzić. Przelać do słoików, po wystudzeniu można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować domowym sposobem.