Filet z pstrąga, ziemniaki confit i duszony koper włoski Filet z pstrąga:pstrąg -1sztmasło klarowane -50 g sól, pieprz biały sok z cytryny Ziemniaki confit:ziemniaki typ „A” (najtwardsze) -80 g oliwa z oliwek -200 ml rozmaryn świeży, tymianek świeży –po kilka gałązek czosnek -2 ząbki sól, pieprz czarny Duszony koper włoski:koper włoski -1szt rosół (wywar warzywny)-200 ml anyż sól, pieprz biały Pomidory concasse (kostka z pomidora):pomidor malinowy -1 szt oliwa extra -5 ml tymianek liście Sos własny:baza demi glace rybna -200 ml masło mrożone (pokrojone w drobne kostki) -30 g cytryna -0,5 szt sól, pieprz biały Przygotowanie:Filet z pstrąga:Pstrąga filetujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie podgrzewamy masło klarowane na patelni i podsmażamy fileta. Najpierw od strony skóry około minuty i odwracamy na druga stronę. Wyłączamy patelnię i po minucie wyciągamy fileta, odsączamy go na papierowym ręczniku i serwujemy.Ziemniaki confit:Z ziemniaków wycinamy kwadraty, zalewamy je oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek i zioła. Gotujemy je metodą „confit”. To znaczy -gotowanie w głębokim tłuszczu w temperaturze nie przekraczającej 95oC. Czas obróbki około 40 minut. Kiedy będą lekko twarde, podsmażamy je na maśle i serwujemy. Duszony koper włoski:Koper kroimy wzdłuż na plastry grubości 4 mm, podlewamy je wywarem, doprawiamy i dusimy (staramy się nie zagotować potrawy), dzięki temu koper będzie sprężysty. W momencie gdy będzie lekko twardy, serwujemy go. Pomidory concasse: Pomidory nacinamy na górze, wkładamy je do gorącej wody i parzymy około 15 sekund. Następnie wkładamy je do zimnej wody. Obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy z nich nasiona. Następnie kroimy miąższ w drobną kostkę i mieszamy go z oliwą, tymiankiem i serwujemy. Sos własny:Bazę gotujemy, aż odparuje nam połowa płynu. Doprawiamy go solą i pieprzem oraz skórką i sokiem z cytryny. Całość mieszamy i stopniowo dodajemy po kostce masła. Dzięki temu zabiegowi sos nabierze delikatnego i aksamitnego smaku. Kiedy będzie miał konsystencję śmietany, serwujemy go.