Bakłażany z orzechami włoskimi i granatem Składniki: Bakłażany Pasta orzechowa: 200 g mielonych orzechów włoskich2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry, kurkumy i octu winnego 100 ml wrzątku Mały pęczek świeżej kolendry Ziarna granatu Przygotowanie:Bakłażany kroimy wzdłuż na około pięciomilimetrowe plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny. Orzechy wsypujemy do miski, czosnek ucieramy i dodajemy do orzechów razem z przyprawami i solą. Zagniatamy rękoma, aż zacznie się z nich wydobywać olej. Dolewamy ocet oraz wrzątek i mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Wciąż mieszając dodajemy posiekaną kolendrę i ziarna granatu. Plastry bakłażana odsączamy i podrumieniamy na oleju. Kiedy ostygną, smarujemy je pastą z orzechów i zwijamy.