Sałatka z cukinii z grillowaną kukurydzą, boczkiem i fetą Składniki: 2 cukinie średniej wielkości 1 świeża kukurydza 100 g boczku pokrojonego w kostkę Świeże liście mięty Świeże natka pietruszki 1 szalotka pokrojona w półtalarki 8 łyżek oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania kukurydzy Sok z jednej cytryny Szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: Pokrój cukinie w cienkie paski (jak makaron tagliatelle) przy pomocy obieraczki do warzyw nie wycinając gniazd nasiennych. Podsmaż boczek na suchej patelni aż się zrobi chrupki. Obierz kolbę kukurydzy z ziaren i grilluj na rozgrzanej patelni kilka minut wszystkie stron aż zbrązowieją. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i pieprzem cayenne. Na talerzu, układaj tagliatelle z cukinii, dodaj ziarna z kukurydzy, boczek, szalotkę, posyp fetą, listkami mięty, pietruszką i na koniec polej vinaigrette. Na koniec dopraw solą i pieprzem.