Pad thai, czyli makaron ryżowy w słodko kwaśnym sosie Składniki:1 por 1 marchew 1 cebula 100 g kiełków fasoli 1 pęczek szczypiorku 50 g orzechów ziemnych 3 ząbki czosnku 400 g szynki wieprzowej 5 łyżek sosu rybnego taotao 5 łyżek sosu sojowego taotao 1 łyżka cukru sok i skórka z jednej limony 1 doniczka kolendry 1 opakowanie nitek ryżowych taotao 1,5 szkl. wody gazowanejPrzygotowanie:Marchew, por i cebulę kroimy w cienkie plastry. Mięso kroimy w cienkie słupki i marynujemy w sosie rybnym i sojowym - mieszamy i odstawiamy na 30 min. Makaron ryżowy nitki namaczamy w wodzie na 5-10 min. Na patelnie wrzucamy mięso, po minucie warzywa, wszystko smażymy na bardzo dużym ogniu przez 3-4 min. W trakcie dodajemy czosnek i orzechy całość mieszamy. Dodajemy kiełki i szczypior. Makaron przelewamy wrzątkiem i dodajemy do reszty razem z cukrem, sokiem z limony i otartą skórką. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z posiekana kolendrą.