Zapiekanka razowa z grzybami i beszamelem Składniki: 1 bochenek chleba razowego 200 g sera żółtego najlepiej mozzarelli 1/2 kg podgrzybka sos sojowy do smaku 2 jajka 1 szkl mleka 1 płaska łyżka cukru Szczypta tymianku 2 stołowe łyżki mąki Sól, pieprz1/2 łyżki cukru 2 cebule 200 g szynki w plastrach 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła 3 łyżki oleju 1/2 szkl bułki tartej 1 jogurt bałkański Przygotowanie: Warzywa kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, wyczyszczone grzyby dzielimy na kapelusze i pieńki. Pieńki kroimy w plasterki, a kapelusze w cienkie paski. Pieczywo kroimy w kostkę, dodajemy tymianek i jajka, całość miksujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w 190 st. do zrumienienia. Cebulę rumienimy na suchej patelni, następnie dodajemy resztę warzyw i masło. Po 3-4 min mieszając dodajemy grzyby. Wszystko dusimy mieszając około 10 min, odstawiamy. Mleko mieszamy z mąką i posiekanym porem. Do rozgrzanego rondla dodajemy masło, gdy się rozpuści, wlewamy zawiesinę i mieszamy do zagęszczenia. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i cukrem. Połową beszamelu smarujemy chlebowy spód, następnie układamy plastry szynki i smarujemy drugą połową. Na tak przygotowany placek wykładamy farsz grzybowy. Całość zapiekamy 15 min w 200 st. na koniec posypujemy serem i zapiekamy do zrumienienia. Podajemy z gęstym jogurtem wymieszanym z posiekaną natką.