Stek bavette z sosem Bearnaise Składniki:4 steki bavette (łata) Sos: 2 żółtka 50 ml wody 160 ml masła klarowanego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka świeżego estragonu 1 liść laurowy 1 ziarno ziela angielskiego 10 g posiekanej cebuli sól, pieprz Przygotowanie:Zagotuj wodę z sokiem z cytryny, dodaj do tego cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Odparuj 2/3 płynu i przecedź. Rozprowadź żółtka redukcją dodaj estragon i ubijaj nad lustrem wrzącej wody do uzyskania sztywnego zabaione. Wkręć w to cienkim strumieniem masło i przypraw. Przechowuj w ciepłym miejscu. Do wymieszanych ziół i kaparów dodaj ocet, sól, pieprz i olej. Wymieszaj i natychmiast podaj. Steki grilluj do wysmażenia medium rare i podaj z sosem. Nie przyprawiaj mięsa. Sól i pieprz podaj osobno.