Fasolka szparagowa z kalafiorem i prażonym sezamem Składniki:garść zielonej fasolki szparagowej kawałek kalafiora nać pietruszki pół łyżeczki kminku (w całości, nie mielonego) pół łyżeczki czarnuszki 2 łyżki sezamu 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka orzechów nerkowca 4 kulki ziela angielskiego 5 kulek pieprzu 3 liście laurowe Przygotowanie:Do garnka wlej gorącą wodę, doprowadź do wrzenia. Dodaj umytą fasolkę szparagową z odciętymi końcówkami i kalafiora podzielonego na małe cząstki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek, czarnuszkę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj kilka kryształków grubej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Możesz gotować pod przykryciem, żeby było szybciej. Po ugotowaniu odlej pozostałą wodę z garnka. W drugim suchym garnku albo na suchej patelni podpiekaj na małym ogniu sezam, słonecznik i nerkowce. Mieszaj przez cały czas. Po kilku minutach sezam i słonecznik zaczną ładnie pachnieć, a sezam będzie podskakiwał. Przesyp uprażone nasiona do garnka z warzywami, wymieszaj i jedz.