Biało-czerwona fasola z kaszą i brokułami Składniki: pół szklanki czerwonej suszonej fasoli pół szklanki białej suszonej fasoli szklanka kaszy gryczanej 2 marchewki pół brokułu 1 pomidor pół pęczka naci pietruszki 2 łyżki pestek dyni (suszonych) 4 kulki ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe pół łyżeczki kminku (w całości, nie mielonego) ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego kilka kryształów grubej soli ćwierć łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Poprzedniego wieczoru w dwóch szklanych miskach zalej zimną wodą suszoną czerwoną fasolę oraz suszoną białą fasolę i zostaw do rana w wodzie. W dość dużym garnku zagotuj ok. półtorej szklanki wody. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w plasterki, dodaj do wrzątku. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek i kmin rzymski. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj opłukaną i odsączoną fasolę oraz sól. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj kaszę gryczaną, kurkumę i tyle gorącej wody, żeby nad warzywami było jeszcze ok. 1 cm wody. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj brokuł podzielony na mniejsze cząstki i suszone pestki dyni. Gotuj aż warzywa i fasola będą miękkie (ok. pół godziny). Z tego dania można też zrobić świetną sałatę do zjedzenia na zimno albo do zabrania do pracy następnego dnia – przepis przesyłam osobno.